Blog i Novosti

Autor: Dekster

Pisanje Blogova i SEO

Šta je blog?

Blog(etimološki “Web log” što znači veb dnevnik) predstavlja online časopis u kojem pojedinac, grupa ili korporacija unose zapis aktivnosti, misli, uvjerenja ili analize. Neki blogovi uglavnom djeluju kao filteri za vijesti, prikupljajući sadržaj sa online izvora i dodajući kratke komentare i internet veze(linkove). Ostali blogovi koncentrišu se na predstavljanje i analize originalnog materijala. Osim toga, mnogi blogovi pružaju forum koji posjetiocima omogućava da ostavljaju komentare i komuniciraju sa kreatorom. Članci na blogu su uglavnom hronološki poređani i često su kategorisani.

Za razliku od tradicionalnih web sajtova koji se fokusiraju na “jedan-na-jedan” interakciju sa čitaocima, blogovi imaju mogućnost izgradnje zajednice zahvaljujući komentarima na blogovima.Blog komentari daju opciju posjetiocima da imaju interakciju sa kreatorom sadržaja, ali i da međusobno razmijene mišljenja. Druga prednost bloga u odnosu na tradicionalni web sajt je njegova osobina stalnog ažuriranja informacije i lako dijeljenje istih sa korisnicima interneta. Ovo je razlog zašto ih pretraživači obožavaju i zašto su toliko bitni za SEO. Blogovi se najčešće koriste za:

  • Vijesti
  • Posao
  • Iznošenje ličnih stavova
  • Naučni i obrazovni sadržaj, putopisi itd.

Zašto je pisanje blogova bitna karika u SEO optimizaciji?

Sadržaj je ključan. Bez kvalitetnog sadržaja nijedan web sajt ne može da se istakne u odnosu na konkurenciju. Dugogodišnje iskustvo nam kaže da je pisanje kvalitetnog sadržaja, pored tehničkog aspekta optimizacije, definitivno jedna od najbitnijih SEO strategija.

Blog omogućava web sajtu da raste i da povećava dijapazon oblasti kojima se bavi, kao i da bolje izgradi infrastrukturu veza, kako internim, tako i eksternim linkovima. Na taj način omogućava se konstantno ažuriranje i dodavanje novog sadržaja, što je veoma bitno za SEO

Blogovanje povećava kvalitet SEO-a pozicioniranjem vaše web stranice kao relevantnog odgovora na pitanja internet korisnika. Što veću vrijednost pružate korisnicima interneta, to će vaš web sajt biti relevantniji, pa ćete za posledicu biti nagrađeni od pretraživača, na način što ćete biti bolje kotirani na istom. Članci na blogu koji koriste različite SEO taktike na stranici mogu vam dati više prilika za rangiranje u pretraživačima i učiniti vašu web stranicu privlačnijom posjetiocima.

Bitno je razumjeti način na koji funkcioniše algoritam pretraživača. Najrelevatniji i najbitniji sadržaj za korisnike će biti najbolje kotiran za određeni upit. Ukoliko neki sadržaj, osobina ili funkcija na web stranici, donosi određenu vrijednost krajnjem korisniku, ista će pozitivno uticati na SEO. Ukoliko krajnji korisnik nema kvalitetno korisničko iskustvo, nije zadovoljan sadržajem ili korisničkim interfejsom, budite sigurni da će to negativno uticati na optimizaciju za pretraživače.

Ukoliko se sajt sporo učitava(SEO aspekt performansi) logično je da će krajnji korisnik imati lošije iskustvo i da će to negativno uticati na SEO. Svaki aspekt SEO-a je usko vezan za iskustvo krajnjeg korisnika. Članci nam daju šansu da našim kvalitetnim sadržajem pružimo određenu vrijednost korisniku i na taj način se bolje pozicioniramo na pretraživaču.

Na konto toga,  postavićemo pitanje zašto je implementacija ključnih riječi bitna za SEO i na koncu toga za krajnjeg korisnika?

Pa zato jer će ispravna implementacija ključnih riječi, na određeni upit korisnika, pružiti tačno onaj sadržaj koji korisnik potražuje. Sadržaj će biti relevantan i pružiće određenu vrijednost i konkretnu informaciju krajnjem korisniku.

Kako pisati kvalitetan sadržaj?

Osnova svakog bloga su članci, tj. sadržaj koji objavljujete. Veoma je bitno da sadržaj bude relevantan i i potkovan činjenicama. Najbolje je da se usko specijalizujete za određenu oblast, u zavisnosti od vaše ciljne grupe i onim čime se bavite. Mi recimo pišemo članke o informacionim tehnologijama jer je to naša uska specijalnost. 

Pored toga, obim sadržaja je presudan. Obimniji članci imaju veću šansu da budu prepoznati kao relevantni. Takođe članci bi trebalo da imaju dobro izgrađene linkove, kako interne tako i eksterne. Dobra struktura HTML elemenata, tehnički aspekt optimizacija, kao i multi-medijalan sadržaj su veoma bitni. Takođe, bitno je da ne kopirate, već da pišete unikatan sadržaj. Plagijatorski sadržaj će biti prepoznat i sankcionisan.

Važno je osjetiti tržište i ,ukoliko vam je bitno da se dobro pozicionirate  na pretraživačima, da odradite analizu trendova ključnih riječi u pretragama na pretraživačima. Na taj način ćete imati uvid u to šta korisnici, koji su zainteresovani za oblast kojom se bavite, najviše pretražuju i koji ih sadržaj interesuje, kakva je konkurentnost sadržaja itd.

Dekster

Napišite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Trebaju vam naše usluge?

Designing your virtual space, Changing your reality

Sa strastvenim pristupom ka digitalnom svijetu, naša kompanija predstavlja vrhunskog partnera u kreiranju modernih i efikasnih web sajtova i aplikacija. Posvećeni smo pružanju inovativnih rešenja koja unapređuju prisutnost brenda i optimizuju digitalno iskustvo.

Pretraži Sajt

info@digital-artefakt.me

Copyright 2023 @digital artefakt

wpChatIcon
preloader image