Šta je SEO?

Šta je SEO?

Šta je SEO?

SEO(Search engine optimisation) jeste proces dizajniranja, pisanja, kodiranja, strukturisanja, programiranja i skriptovanja vaše web aplikacije u cilju boljeg rangiranja u pretrazi. SEO ima zadatak da se kroz niz akcija obezbijedi da sajt lakše dospije do prvih strana pretraživača za željene ključne riječi, koje se definišu u zavisnosti od potrebe tržišta i djelatnosti kojima se bavimo.

Postoji mnogo faktora koji utiču na to kako će algoritam pretraživača da kotira i da indeksira određenu web aplikaciju odnosno web sajt, bićemo precizni u potrudićemo se da obuhvatimo svaki aspekt optimizacija i da budemo koncizni.

Ključne riječi

Ključne riječi su od krucijalne važnosti kada se radi o SEO. Ključne riječi za pretragu su one riječi koje se najčešće traže na pretraživaču kada korisnici pretražuju prilikom pronalaženja određenih proizvoda i usluga.

Ključne riječi vezane za djelatnost, moraju biti dobro istražene i tržište izanalizirano kako bi se integrisale u samu strukturu i dizajn sajta. Postoji mnogo servisa koji nude usluge analiziranja  ključnih riječi i fraza, koje za cilj imaju da nam daju u uvid koliko su određene fraze ili ključne riječi pretraživane u određenom vremenskom periodu u određenom regionu.

Takođe, programeri moraju da vode računa o strukturisanju same web aplikacije i gdje trebaju da se nađu određene ključne riječi.

Performansa

Veoma bitan faktor za SEO jeste performansa web aplikacije odnosno sajta i brzina učitavanja stranica. U  slučaju dobrih performansi  korisnici će imati pozitivnije korisničko iskustvo a samim tim algoritam pretraživača će prepoznati tu web aplikaciju kao relevantnu. Preporuka je očitavanje stranice ne bude duže od 3 sekunde.

U svrhu performansi, mora da se vodi računa o multimedijalnim podacima. Oni moraju da budu prilagođeni(rezolucija fotografija, video snimaka..), kompresovani i odgovarajućih formata, kako bi se smanjilo potrebno vrijeme za učitavanje istih.

Linkovi

Postoje tri tipa linkova, koji su veoma važni za optimizaciju za pretraživače. Postoje interni linkovi, eksterni linkovi i 'Natural'-prirodni linkovi. Kako ime sugeriše internal links su interni linkovi, koji navode na stranice unutar web aplikacije odnosno sajta(npr. sa naslovne stranice na blog). Eksterni linkovi su linkovi koji vode ka drugim web aplikacijama/sajtovima, npr link ka instagramu, facebooku, vikipediji ili bilo kom drugom sajtu. Prirodni linkovi(backlinks) su oni koje vode do nas sa drugih sajtova. To su linkovi koji vlasnici sajtova postavljaju kada doživljavaju naš sadržaj kao koristan i relevantan, kako bi dodali odgovarajuću vrijednost svom sajtu. Što je više prirodnih linkova to će web aplikacija/sajt biti relevantniji.

Kontinuitet/Konzistentnost

SEO je nešto na čemu se radi dugi vremenski period, zahtijeva kontinuitet, inače je skoro pa nemoguće nešto postići. Bitan faktor koji utiče na SEO jeste dodavanje i mijenjanje-ažuriranje sadržaja. Dodavanje novih blogova, slika, ažuriranje novosti itd, u suštini  konzistentnost i kontinuitet.

Na koncu, SEO zahtijeva posvećenost i kontinuiran rad, konstantno interesovanje i analiziranje, obzirom da se algoritmi pretraživača mijenjaju i unapređuju tako da moramo uvjek da budemo u toku i da u skladu sa tim konstruišemo naše SEO strategije.

Slični članci

Šta je SEM?

Ključne riječi, opis, naziv(meta podaci)-SEO

Šta je black-hat SEO?