Blog i Novosti

SEO i Google Analitika
Autor: Dekster

Google Analitika I SEO

Šta je Google Analytics?

Google Analitika je besplatni Google servis koji pruža statističke podatke o posjetama na web stranicama i osnovne analitičke alate u svrhu SEO optimizacija i uopšteno marketinga.

Google Analitika se koristi za praćenje uspješnosti web sajta i prikupljanje podataka o posjetiocima istog. Može nam pomoći  da odredimo glavne izvore korisničkog saobraćaja, procijeniti uspjeh svojih marketinških aktivnosti i kampanja, pratiti ostvarene ciljeve (kao što su kupovine, konverzije itd), otkriti obrasce i trendove u angažovanju korisnika i dobiti druge informacije o posjetiocima kao što su demografski podaci, podaci vezani za polnu pripadnost, uzrast itd.. Pomoću ovog servisa možemo otkriti šablone u ponašanju korisnika, otkriti da li je korisničko iskustvo pozitivno, šta je ono što privlači korisnike da se zadrže duže na web sajtu, odnosno šta je ono što utiče negativno na konverzije.

Google Analitika omogućava  praćenje do 200 različitih kvantitativnih parametara odnosno mjernih podataka(“metrics”). Ovi mjerni podaci i njihova korelacija nam pomažu da stvorimo širu sliku kako o svom web sajtu, tako i o korisnicima koji ga posjećuju odnosno o našoj ciljnoj grupi.

Osnovni parametri u Google Analitici:

analitika

Korisnik(“User”)-Korisnik je jedinstveni ili novi posjetilac web stranice.

Stopa napuštanja početne stranice(“Bounce rate”)– Procenat posjetilaca koji su pogledali samo jednu stranicu i napustili web sajt. Ovi posjetioci pokrenuli su samo jedan zahtjev na web serveru. Velika stopa napuštanja početne stranice je simptomatična i ukazuje nam na nedostatke u korisničkom interfejsu ili sadržaju.

Sesija(“Session”)-Skup interakcija posjetilaca koje se događaju u 30-minutnom prozoru aktivnosti.

Prosječno trajanje sesije-Koliko u prosjeku svaki posjetilac ostaje na web sajtu.

Postotak novih sesija-Postotak novih posjeta web sajtu.

Broj stranica po sesiji-Prosječan broj prikaza stranice po svakoj sesiji.

Ostvareni ciljevi-Koliko puta posjetioci dovrše određenu, unaprijed definisanu, poželjnu radnju itd.

Zbog čega Google Analitika?

Google Analitika se koristi za praćenje uspješnosti web stranice i prikupljanje uvida o posjetiocima. Web analitika je važna za razvoj vaše  web stranice, ona će vam pružiti podatke o posjetiocima kako biste mogli identifikovati njihove aktivnosti. 

Google Analitika omogućava praćenje i razumijevanje ponašanja korisnika, korisničkog iskustva, mrežnog sadržaja, funkcionalnosti uređaja i još mnogo toga. Google Analitika je potpuno besplatan servis i omogućava vam pristup informacijama koje su potrebne da bi oblikovali strategije uspjeha vašeg poslovanja, otkrivajući stvari koje vjerovatno nikada niste znali o posjetiocima vaše web lokacije.

Google Analitika prikuplja podatke automatski i radi sav posao umjesto vas.Google Analitika ima jasnu i lako upotrebljiv interfejs i ako može integrisati sa ostalim Google alatkama ili platformama. 

Dekster

Napišite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Trebaju vam naše usluge?

Designing your virtual space, Changing your reality

Sa strastvenim pristupom ka digitalnom svijetu, naša kompanija predstavlja vrhunskog partnera u kreiranju modernih i efikasnih web sajtova i aplikacija. Posvećeni smo pružanju inovativnih rešenja koja unapređuju prisutnost brenda i optimizuju digitalno iskustvo.

Pretraži Sajt

info@digital-artefakt.me

Copyright 2023 @digital artefakt

wpChatIcon
preloader image