Sajber sigurnost

Sajber sigurnost

Moderno društvo, čiji smo savremenici, kritično je zavisno od informacije, kao strategijskog resursa i informaciono-komunikacione tehnologije, kojom se vrši njen prenos, obrada i razmena. Informacije postaju sve važnije za nacionalnu bezbednost uopšte, kako u miru tako i u oružanom sukobu. Informaciono-komunikaciona tehnologija stvorila je i novo okruženje – sajber prostor koji obuhvata stanovnike bilo kog dela sveta, svih starosnih grupa i društvenih slojeva. [Dejan Vuletić]

Šta je Cyber sigurnost?

Sajber sigurnost

Sajber sigurnost je praksa zaštite sistema, mreža i programa od digitalnih-hakerskih napada. Ovi web napadi obično su usmjereni na pristup, promjenu ili uništavanje osjetljivih informacija; iznuđivanje novca od korisnika; ili prekida normalnih poslovnih procesa. Implementacija efikasnih mjera web sigurnosti danas je posebno izazovna jer ima više uređaja nego ljudi, a napadači postaju sve inovativniji.

Snažna strategija sajber sigurnosti može pružiti dobar sigurnosni položaj protiv zlonamjernih napada dizajniranih za pristup, izmjenu, brisanje, uništavanje ili iznuđivanje sistema i osjetljivih podataka organizacije ili korisnika. Cybersigurnost je također ključna u sprječavanju napada koji imaju za cilj onemogućiti ili poremetiti rad sistema ili uređaja(DOS ili DDOS napadi).

Zašto je sajber sigurnost važna?

Uz sve veći broj korisnika, uređaja i programa u modernoj kompaniji, u kombinaciji s povećanom poplavom podataka - od kojih je većina osjetljivih ili povjerljivih - važnost sajber sigurnosti postaje krucijalna. Sve veći broj sofisticiranih hakera i tehnika napada dodatno otežavaju problem.

Koji su benefiti sajber sigurnosti?

Prednosti implementacije i održavanja prakse sajber sigurnosti uključuju:

-Zaštitu poslovanja od cyber napada i kompormitovanja podataka.

-Zaštitu podataka i mreža.

-Sprječavanje neovlašćenog pristupa korisnika.

-Poboljšano vrijeme oporavka nakon ugrožavanja sajber infrastrukture.

-Zaštita za krajnje korisnike i krajnje uređaje.

-Zaštita protiv industrijske špijunaže..

-Usklađenost s propisima.

-Kontinuitet poslovanja.

-Poboljšano povjerenje u ugled kompanije i povjerenje za programere, partnere, kupce, akcionare i zapošljenje.

Koje su različite vrste prijetnji sajber sigurnosti?

Proces praćenja novih tehnologija, sigurnosnih trendova i obavještajnih podataka o prijetnjama je izazovan zadatak.Ovom prilikom navešćemo nekoliko tipova sajber prijetnji:

-Malware(zlonamjerni softver) je oblik zlonamjernog softvera u kojem se bilo koja datoteka ili program može koristiti za nanošenje štete korisniku računara. To uključuje crve, viruse, trojance i špijunski softver..

-Ransomware je još jedna vrsta zlonamjernog softvera. U ovom tipu sajber prijetnje napadač zaključava žrtvine podatke računarskog sistema -- obično putem enkripcije -- i zahtijeva plaćanje da bi ih dešifrovao odnosno otključao.

-Društveni inženjering je napad koji se oslanja na ljudsku interakciju kako bi prevario korisnike da prekrše sigurnosne procedure kako bi dobili osjetljive informacije koje su obično zaštićene. Phishing(Pecanje) je oblik društvenog inženjeringa gdje se šalju lažne poruke e-pošte, veze odnosno linkovi ili tekstualne poruke koje nalikuju onima iz renomiranih ili poznatih izvora. Često nasumični napadi, namjera istih je krađa osjetljivih podataka, kao što su podaci o kreditnoj kartici ili podaci za prijavu. 

-Distribuirani napadi uskraćivanja usluge (DDoS) su oni u kojima više sistema ometa saobraćaj ciljanog sistema, poput servera, web stranice ili drugog mrežnog resursa. Preplavljujući cilj porukama, zahtjevima za povezivanje ili paketima, napadači mogu usporiti sistem ili ga srušiti, sprječavajući legitiman saobraćaj na istom.

-Napadi čovjeka u sredini (Man in the middle) su napadi prisluškivanja koji uključuju napadača koji presreće i prenosi poruke između dvije strane koje vjeruju da međusobno komuniciraju. 

Slični članci

6. avgust 2021.

Marjan Markovic

Šta predstavlja etičko hakovanje?