Šta je black-hat SEO?

Šta je black-hat SEO?

U SEO (optimizacija sajtova za pretraživače) terminologiji, Black hat SEO (u prevodu crni šešir) se odnosi na upotrebu nedozvoljenih SEO strategija, tehnika i taktika, koje se fokusiraju isključivo na pretraživače, a ne na posjetioce sajtova, i ne poštuju politiku pretraživača.

Cilj black-hat SEO?

Cilj black-hat optimizacije je da se prevari algoritam pretraživača i na taj način se sadržaj nametne kao releveantan i bitan. Međutim, algroritmi pretraživača su sve sofisticiraniji i bolji u oktrivanju ovih tehnika.

Tehnike black-hat optmizacije

Cloaking-Cloaking je tehnika u kojoj je sadržaj koji se prezentuje algoritmu pretraživača drugačiji od onog koji se prezentuju ostalim korisnicima. Kada se korisnik prepozna kao pauk pretraživača(čija je svrha da utvrdi sadržaj i strukturu stranice), prezentuje mu se sadržaj koji nije vidljiv na stranici koja je dostupna ostalim korisnicima. Na taj način vara se algoritam pretraživača da prikazuje u rezultatima pretrage web stranicu koju inače ne bi prikazao. Na taj način se ostvaruje bolje pozicioniranje i rankiranje web sajta/aplikacije, što je i prvobitni cilj black-hat SEO.

What Are Hidden Invisible Texts In Black Hat SEO? | SEO Training - Digital  Academy 360 - YouTube

Skriveni tekst-Tehnika u kojoj se u svrhu boljeg pozicioniranja u pretragama, implementira tekst koji krajnji korisnik ne vidi, a koji pretraživač indeksira.

Postoji više metoda pomoću kojih se izvodi ova tehnika, navešćemo neke od njih:

-smanjivanje fonta teksta na 0

-podešavanje boje teksta da bude boje pozadine

-sakrivanje teksta ispod nekok drugog elementa(z-index)

-sakrivanje teksta u css-u(display:none;)

Doorway page-Doorway page(Ulazna stranica) je kao i ostale tehnike Black-hat optimizacije, stvorena za namjerno manipulisanje indeksima pretraživača. Stranica za ulaz uticaće na indeksiranje pretraživača jer će na njoj biti implementirane željene ključne riječi, dok se posjetioci šalju na drugu stranicu(redirection)

Keyword stuffin(nagomilavanje ključnih riječi)- Nagomilavanje ključnih riječi bez ikakvog smisla i koncepta je možda jedna od najgorih tehnika black-hat SEO.

Neprirodno i besmisleno, pretjerano umetanje željenih ključnih riječi ima za cilj da bolje rangira web stranicu, međutim često ima suprotan efekat.

Postoji veliki broj tehnika koje ovom prilikom nećemo obraditi, poput plaćenih linkova, duplog sadržaja, 'pecanja", hosting parazita, google bombardovanja itd.

Nadam se da vam je sada jasnije šta je ustvari black-hat SEO, a na vama je da odlučite da li ćete ga koristiti i u kojoj formi.

Slični članci

22. jun 2021.

extract361

Google analitika i SEO

22. jun 2021.

extract361

Pisanje blogova i SEO?

22. jun 2021.

extract361

Šta je SEM?

22. jun 2021.

extract361

SEO?