Razlozi zbog kojih ne treba koristiti Wordpress.

Razlozi zbog kojih ne treba koristiti Wordpress.

Šta je Wordpress?

Wordpress je platforma sa integrisanim sistemom za upravljanjem sadržaja('CMS'-Content managment system) koja je promijenila pravila igre u web programiranju i omogućila ljudima koji nemaju programerskih znanja i mogućnosti da se prezentuju u medijskom prostoru. Sam koncept za dodatke('plugins') koji predstavlja dio koda koji može da ima jednu ili više funkcija i jednostavna mogućnost dodavanja istih je genijalan koncept. U bazi Wordpress-a postoji oko 60 hiljada raznih dodataka koji se jednostavno dodaju pomoću kontrolne table odnosno sistema za upravljanjem sadržaja. Tako imamo dodatke za galerije, 'harmonike', razne optimizacije, menije, prevode  i veoma ih je lako koristiti i implementirati uz intuitivan interfejs bez ijedne linije koda.

Wordpress je 'Naduvan'.

Wordpress je započeo svoj život kao skromna platforma za blogove, ali kako je njegova popularnost rasla, tako su morale da se razvijaju nove osobine i alatke kako bi se zadovoljila potražnja-"Pa šta nije u redu s tim?"

U komercijalne svrhe i u težnji da se prilagodi svima izgubio je smisao u mnogim sferama web programiranja. Štaviše, sada je toliko "naduvan" da za veliku većinu jednostavnih web stranica koje je potrebno kreairati jednostavno nosi previše tereta i može da utiče negativno na performanse.

Ovo je poenta koju ponavlja programer Ben May, kada kaže: "Umjesto da počnete s praznim platnom i nadogradite, dobijate nešto napola izgrađeno, a ako to ne želite, morate ga aktivno ukloniti". To je za njega "amatersko i hakersko rešenje" i nešto s čime bismo se u velikoj mjeri složili.

Wellfire.co daje jednostavan odgovor-"nemojte koristiti nož švajcarske vojske kada vam je potrebna električna bušilica - ili samo jedan nož".

Wordpress ograničava web dizajnere i programere.

Kao profesionalni programeri, dizajniramo s razlogom, a ne samo da bismo bili vizualno privlačni. Sve što radimo odnosi se na upotrebljivost i funkcionalnost koda  za interakciju s krajnjim korisnikom. Problem sa Wordpress-om je što ograničava programere. Kao programeri, imamo mogućnost izgraditi sve što klijent želi po mjeri, ali ponekad nam Wordpress to ne dopušta. Samim tim se dizajneri mogu razočarati jer njihove ideje nisu moguće u Wordpress-u. Ne kažemo da u nekim slučajevima Wordpress nije koristan, međutim u većini slučajeva otežava rad developerima.

Wordpress bi mogao biti sigurniji.

Nažalost Wordpress ima dosta sigurnostnih propusta. Uglavnom zbog tema i dodataka(plugin) koji se programiraju od 'trećih' lica, a ne od programera iz Wordpress-a. Znamo da niti jedan CMS ili platforma nisu potpuno sigurni, međutim postoje neki koji imaju manje sigurnosnih rupa.

Dodaci su nepouzdani.

Dodaci odnosno plugini u Wordpress-u su nepouzdani jer su kodirani od strane bilo kog entuzijastičnog pojedinca a ne programera iz Wordpress-a. Samim tim može da se desi da izgube funkciju sa novim update-om, da kod ne bude optimizovan ili da, kao što smo naveli, ima sigurnosni propust. Za 60% uspješnih hakerskih napada, zaslužni su upravo dodaci odnosno plugini.

Slični članci

7. oktobar 2021.

extract361

Redizajn web sajta

7. oktobar 2021.

extract361

Rad sa bazama podataka

7. oktobar 2021.

extract361

Izrada i održavanje web sajta.

7. oktobar 2021.

extract361

Cijena profesionalnog veb sajta?

7. oktobar 2021.

extract361

Prilagodljivi(responsive) dizajn